Saturday, February 5, 2011

Baik Buruk Sangkaan Kita Membawa Kesan Tersendiri


Bila kita berjumpa seseorang lalu dalam hati kita teringat balik perkara-perkara buruk tentang orang tu, hasilnya selepas itu  kita akan ditemukan dengan situasi yang buruk-buruk.
situasi yang buruk-buruk tu pulak terjadi tanpa disangka-sangka, misalnya kereta Anda pancit di tengah jalan yang sibuk, kunci Anda hilang, Anda dilanda masalah di tempat kerja, ada tiba-tiba jatuh tergelecet lalu mendapat luka, Anda terbuat silap yang besar punya kesilapan.
Bila Anda berterus-terusan bersangka buruk, Anda akan ditemukan dengan orang-orang yang berperangai buruk, benda-benda yang perkara-perkara buruk. Mesti kita tak nak semua ni berlaku kan sebab membebankan serta membuat kita kurang gembira. Lama-lama kita boleh jadi tertekan dibuatnya.
Bersangka baiklah dalam apa jua keadaan, bersangka baiklah pada setiap orang yang Anda lihat, orang yang Anda jumpa dan orang yang Anda bercakap dengannya. Mengapa? Supaya kita ditemukan dengan situasi yang baik-baik.
Sekarang, untuk kita keluar dari permasalahan, rasa rendah diri serta ketidakyakinan, mulakan perubahan dengan melatih diri untuk selalu bersangka baik walaupun seburuk manapun situasi, walau seburuk manapun perangai orang yang kita jumpa. Bersangka baik dapat merubah situasi yang berlaku disekeliling kita.
Syaratnya, kita kena terus menerus bersangka baik dan elak untuk bersangka buruk walaupun hanya sesaat, walaupun hanya seketika. Sangkaan buruk yang sedikit akan memadam terus sangkaan-sangkaan baik yang kita bina.
Gara-gara nila setitik, rosak susu sebelanga.

No comments: